Spoed hulpmiddel spoedaanvraag

Met spoed een hulpmiddel nodig

Door een handicap, het ouder worden of een chronische ziekte gaan bepaalde zaken doorgaans minder goed (dan u gewend was). Gelukkig zijn er volop producten die u het leven makkelijker kunnen maken of u bijvoorbeeld weer mogelijkheden bieden om te gaan sporten of een leuke hobby uit te voeren. Het kan om grote aanpassingen gaan in huis, maar ook om relatief kleine hulpmiddelen.

De kleine, maar veelal zeer noodzakelijke, hulpmiddelen zoals aangepast bestek, een aangepaste beker of aanpassingen om bijvoorbeeld nog een spelletje te kunnen kaarten, worden meestal niet vergoed. Heeft u ze dringend nodig, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Wordt er niet vergoed, dan kunt u naar een leverancier gaan maar u moet wel zelf alles betalen. Bewaar de bonnetjes daarom goed, want u kunt de kosten mogelijk wel als Bijzondere Ziektekosten opvoeren als  u uw belastingformulier invult.

Heeft u snel een rolstoel, een paar stokken of bijvoorbeeld een hoog-laagbed nodig, dan kunt u deze tijdelijk lenen of huren bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt maar deze voorzieningen zijn dan doorgaans niet tot in detail aan uw persoonlijke situatie aangepast.

Wanneer u voor langere tijd een voorziening aanvraagt, dan dient u hiervoor (afhankelijk van het hulpmiddel) een verzoek te doen bij uw gemeente of zorgverzekeraar.

Voor hulpmiddelen die door uw zorgverzekeraar worden betaald, volstaat veelal een verwijzing van de huisarts of de specialist naar een erkende leverancier. Die zal natuurlijk proberen zo snel mogelijk het hulpmiddel te leveren. In een aantal gevallen kan hij u tijdelijk een hulpmiddel te leen geven.

Voor hulpmiddelen die u bij de gemeente aanvraagt, is het ingewikkelder. De gemeente zal zich doorgaans aan de acht weken houden waarbinnen zij moet besluiten of u een hulpmiddel vergoedt krijgt of niet. Alleen in zeer dringende en schrijnende gevallen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een levensbedreigende ziekte als kanker,  zal men over het algemeen proberen de procedure te versnellen. Mogelijk kan uw huisarts of ergotherapeut daarbij helpen.