Praktische informatie

Rol van de behandelaars

Door een handicap, het ouder worden of een chronische ziekte gaan bepaalde zaken doorgaans minder goed (dan u gewend was). Dit betekent niet dat u bij de pakken neer hoeft te gaan zitten. Er zijn volop hulpmiddelen die u het leven makkelijker kunnen maken of u bijvoorbeeld weer mogelijkheden bieden om te gaan sporten of een leuke hobby uit te voeren. Vaak wordt u hierover getipt door mensen uit uw directe omgeving maar dan?

Mogelijk heeft u regelmatig contact met behandelaars, uw huisarts, de specialist die u regelmatig bezoekt, de fysiotherapeut of de ergotherapeut. Praat eens met hen als u een hulpmiddel wel ‘ziet zitten’. Vraag naar hun mening. Denken zij dat u met het betreffende hulpmiddel uit de voeten kunt en wat zijn de voor- en nadelen in de toekomst. Is dit niet het geval, dan weten ze mogelijk een

WMO
Wanneer het hulpmiddel wordt vergoed in het kader van de WMO (dus in geval van een rolstoel, een vervoersvoorziening zoals een scootmobiel of een beugel aan de douchewand, dan kan een schriftelijke ondersteuning van uw aanvraag door uw behandelaar helpen maar zeker is dat niet. Gemeenten hebben doorgaans onafhankelijke medisch deskundigen in dienst die bekijken of uw aanvraag terecht is en welk hulpmiddel voor u het meest geschikt zou zijn. Vervolgens wijst de gemeente meestal ook de leverancier aan die het hulpmiddel gaat leveren, of komt met een alternatief.

Zorgverzekering
Wanneer het hulpmiddel kan worden vergoed in het kader van de Zorgverzekeringswet dan kunnen uw behandelaars u (afhankelijk van de eisen die de zorgverzekeraar stelt) helpen bij de aanvraag van het hulpmiddel. Uw ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist zou u daarnaast ook kunnen begeleiden als u bij de leverancier op bezoek gaat om het hulpmiddel aan te meten. De ergotherapeut kan ook telefonisch contact met de zorgverzekering onderhouden en, net zoals aanvragen bij de gemeente, ´de druk op de ketel` houden zodat er snel een beslissing genomen wordt en het hulpmiddel snel bij u thuis is.