Praktische informatie

Rol van de behandelaars

Door een handicap, het ouder worden of een chronische ziekte kunt u worden belemmerd in uw vrijheid en/of zelfredzaamheid. Dit betekent niet dat u bij de pakken neer hoeft te gaan zitten. Er zijn volop hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen en die sommige dingen juist wel weer mogelijk maken. Zoals bijvoorbeeld toch zelf boodschappen kunnen doen of een sport kunnen uitoefenen. Vaak wordt u hierover getipt door mensen uit uw directe omgeving maar wat dan?

Praat met uw behandelaar!

Mogelijk heeft u regelmatig contact met behandelaars. U kan hierbij denken aan uw huisarts, de specialist in het ziekenhuis die u regelmatig bezoekt, de fysiotherapeut of de ergotherapeut. Praat eens met hen als u een hulpmiddel wel ‘ziet zitten’. Vraag naar hun mening en ervaringen van anderen. Denken zij dat u met het betreffende hulpmiddel een goede oplossing voor u zou kunnen zijn. Sluit het goed aan op uw persoonlijke situatie? Wat zouden de voor- en nadelen kunnen zijn; ook met het oog op de toekomst.

Een volgende stap is om uit te zoeken via welk kanaal het hulpmiddel kan worden aangevraagd of aangeschaft. Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende mogelijkheden. Naast particuliere aanschaf kunt u vaak ook een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Zvw (Zorgverzekeringswet)

Een hulpmiddel via de Wmo
De Wmo is erop gericht om inwoners van een gemeente actief te kunnen laten (blijven) participeren aan de samenleving. Een aanvraag voor een Wmo hulpmiddel doet u in de gemeente waar u woont. U kan hierbij denken aan hulpmiddelen zoals een rolstoel, een scootmobiel of bijvoorbeeld een beugel aan de douchewand. Een schriftelijke ondersteuning van uw aanvraag door uw behandelaar kan helpen. De gemeente zal ook altijd zelf nog kijken wat past binnen haar beleid. De meeste gemeentes werken vaak samen met onafhankelijke medisch deskundigen die bekijken of uw aanvraag terecht is en welk hulpmiddel voor u het meest geschikt zou zijn. Het hulpmiddel krijgt u vervolgens in bruikleen via de Wmo. Afhankelijk van de gemeente waar u woont kunt u of zelf een hulpmiddelenleverancier kiezen of er wordt u een hulpmiddelenleverancier toegewezen. De hulpmiddelenleverancier is verantwoordelijk voor de levering van het hulpmiddel en de bijbehorende service en onderhoud.

Zorgverzekering
Wanneer het hulpmiddel kan worden vergoed in het kader van de Zorgverzekeringswet dan kunnen uw behandelaars u (afhankelijk van de eisen die de zorgverzekeraar stelt) helpen bij de aanvraag van het hulpmiddel. Uw ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist zou u daarnaast ook kunnen begeleiden als u bij de leverancier op bezoek gaat om het hulpmiddel aan te meten. De ergotherapeut kan ook telefonisch contact met de zorgverzekering onderhouden en, net zoals aanvragen bij de gemeente, ´de druk op de ketel` houden zodat er snel een beslissing genomen wordt en het hulpmiddel snel bij u thuis is.

Particuliere aanschaf

Indien u kiest voor een hulpmiddel via de Wmo of uw zorgverzekeraar zijn er vaak weinig kosten aan verbonden (bij de Wmo betaalt u een kleine eigen bijdrage). Het hulpmiddel dat u ontvangt is niet uw eigendom en u heeft geen inspraak in bijvoorbeeld merk of kleur. Indien u dat niet prettig vindt, kunt u uiteraard ook altijd kiezen voor het zelf aanschaffen van een hulpmiddel.