Doemiddel campagne

 Firevaned Nieuws

Firevaned bijeenkomst kader gehandicaptenvoertuigen 16/3 in Bunnik

Firevaned bijeenkomst kader gehandicaptenvoertuigen 16/3 in Bunnik

16-01-23

Het ministerie IenW heeft als voornemen een nieuw kader te vormen voor gehandicapten-voertuigen, met als doel de veiligheid te verhogen. Ook de RDW en IGJ zijn betrokken. Het nieuwe gehandicaptenvoertuigenkader zou moeten aansluiten bij bestaande kaders (zoals het zogenaamde LEV kader: https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/lichte-elektrische-voertuigen). Men wil dit nieuwe kader in Q3 van 2023 voorleggen aan de Tweede Kamer.

Dit voornemen en het inhoudelijke voorstel zoals dat er ligt, heeft grote consequenties voor de gebruikers, de branche, het verstrekkingenproces en het hergebruik van gehandicapten-voertuigen. Lees meer hierover in het Firevaned Whitepaper Gehandicaptenvoertuigen.

Branchevereniging Firevaned is voor het ministerie een belangrijke inhoudelijke gesprekspartner bij de voorbereiding van een nieuw gehandicaptenvoertuigenkader. Om te voorkomen dat een nieuw gehandicaptenvoertuigenkader gaat leiden tot stijging van kosten en een verslechtering van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van gehandicaptenvoertuigen voor gebruikers, acht Firevaned het van belang om nu breder het gesprek aan te gaan over dit onderwerp met onze stakeholders.

Met de huidige wet-, regelgeving en normen die gelden voor de productie en (her)verstrekking van medische hulpmiddelen en van toepassing zijn op het product en de betrokken organisaties speelt veiligheid reeds een prominente rol. Zowel productinhoudelijk als in relatie tot de gebruiker. Met de onlangs geïntroduceerde MDR (Medical Device Regulation) wordt hier nog een extra stap gezet.

Firevaned is van mening dat doordat gehandicaptenvoertuigen als medisch hulpmiddel moeten voldoen aan de MDR, veiligheid reeds goed wordt geborgd. Dit leidt ertoe dat het zinvol zou zijn om medische hulpmiddelen op grond van de MDR een aparte positie te geven in het voertuigenkader en een harde koppeling te maken met de term ‘gehandicaptenvoertuig’. In het gehandicapten-voertuigenkader zou dan naast de koppeling met de MDR, vooral de nadruk van additionele veiligheidsaspecten moeten liggen op de omstandigheden van de gebruiker, de plaats en omstandigheden op de weg en het meetbaar maken van aspecten die rondom veilig gebruik van hulpmiddelen op de openbare weg spelen.

Tijdens de informatiebijeenkomst wisselen we graag met u van gedachten over dit belangrijke en urgente onderwerp. De bijeenkomst vindt plaats op 16 maart 2023 van 14.00 tot 17.00 uur in het gebouw van de BOVAG, Kosterijland 15 te Bunnik. U kunt zich hier voor 1 maart aanmelden.