Doemiddel campagne

 Firevaned Nieuws

Hulpmiddelenleveranciers communiceren met gemeenten via iWMO

Hulpmiddelenleveranciers communiceren met gemeenten via iWMO

12-06-23

Sinds de invoering in 2021, werken hulpmiddelenleveranciers van Firevaned met ca. 30% van de gemeentes succesvol samen, via iWMO berichtenverkeer voor hulpmiddelen die worden geleverd in een huurconstructie.

Wat is iWMO?

iWmo is een informatiestandaard die inzicht geeft in de gegevensstromen tussen gemeenten en zorgaanbieders binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning. In het Wmo-berichtenverkeer wisselen partijen informatie uit over de producten en diensten die worden geleverd. (Bron: istandaarden.nl)

Alle gemeenten in Nederland werken met iWmo in het sociaal domein. Hulpmiddelen zijn pas later, en ook nog maar gedeeltelijk, aangesloten. Dit komt omdat de levering en dienstverlening van hulpmiddelen wezenlijk anders is dan de diensten die gemeenten afnemen van andere partijen, zoals bijvoorbeeld hulp bij de huishouding, begeleiding en taxivervoer.

Waarom iWmo voor hulpmiddelen

  • iWmo wordt verplicht vanuit wet & regelgeving , middels de wet vermindering administratieve lasten Wmo en Jeugdwet
  • E-facturatie verplichting per april 2019
  • AVG, beveiliging persoonsgegevens

Nut & noodzaak van één landelijke iWmo standaard voor hulpmiddelen

De Firevaned leden hebben de berichtenstandaard voor Wmo hulpmiddelen huurcontracten samen ontwikkeld met het Ketenbureau I-sociaal domein en het Zorginstituut (ZiN). Uniformiteit levert veel voordelen op:

  • Contracten kunnen in één keer goed ingericht worden
  • Steeds meer gemeenten werken samen met meerdere leveranciers. Het is handig, als alle leveranciers volgens een zelfde standaard werken, zodat de gemeenten maar met één inrichting rekening dienen te houden
  • Uniformiteit levert ook gemak bij een wisseling van leverancier en bespaart implementatiekosten
  • Op termijn kunnen gemeenten vanuit iWmo managementinformatie delen en kan er sturingsinformatie op nationaal niveau gerealiseerd worden

Next steps

De komende periode stijgt het genoemde percentage verder door. Het kunnen toepassen van iWMO voor hulpmiddelen in een koopconstructie, is de volgende stap waaraan wordt gewerkt.