Doemiddel campagne

 Firevaned Nieuws

Kamerbrief: Hulpmiddelen binnen het Wmo-domein

Kamerbrief: Hulpmiddelen binnen het Wmo-domein

02-04-19

In 2018 is het onderzoek naar knelpunten in de procedure en verstrekking van Wmo-hulpmiddelen, woningaanpassingen en verhuizingen gepubliceerd. Dit was het startpunt van de veranderagenda binnen de Wmo om de procedure rondom de verstrekking van hulpmiddelen te verbeteren. Op 1 april heeft minister de Jonge een kamerbrief verstuurd waarin hij nader ingaat op de voortgang van de veranderagenda in de Wmo, en wordt de inzet van VNG, Ieder(In) en Firevaned met lof genoemd.

Voortgang van de veranderagenda binnen het Wmo-domein

Op alle terreinen zijn stappen gezet:
- De Handreiking Inkoop Hulpmiddelen is geactualiseerd en gepubliceerd, met als doel het ondersteunen van gemeenten bij het maken van afspraken bij de inkoop van hulpmiddelen.
- Het contact tussen het ministerie en Firevaned is geintensiveerd zodat knelpunten besproken en aangepakt worden.
- Firevaned heeft ook in een protocol het uitgangspunt vastgelegd dat hulpmiddelen bij verhuizing worden overgenomen. Dit is beter voor de cliënt en voorkomt tevens verspilling.

Resultaten van het domein overstijgende onderzoek

Er zijn ook cliënten die hulpmiddelen uit meerdere domeinen nodig hebben. Het is voor hen niet altijd duidelijk tot welk 'loket' zij zich moeten wenden en daarbij is het voor deze 'loketten' ook niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is. Hierbij gaat het vaak om mensen met complexe, meervoudige, chronische problematiek. Het rapport 'Domeinoverstijgend vervolgonderzoek hulpmiddelen, woningaanpassingen en verhuizingen' geeft aanbevelingen vanuit verschillende perspectieven. Momenteel wordt er met de betrokken partijen aan een realisatieplan gewerkt.

Lees hier de kamerbrief Hulpmiddelen van minister de Jonge.