Doemiddel campagne

 Firevaned Nieuws

MVO Doen We Zo - JOYinCARE draagt bij aan verduurzaming van de zorg met Green Care Concept

MVO Doen We Zo - JOYinCARE draagt bij aan verduurzaming van de zorg met Green Care Concept

02-11-23

Al sinds de oprichting is duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen een speerpunt voor JOYinCARE. Als fabrikant van medische hulpmiddelen draagt JOYinCARE niet alleen bij aan de duurzame inzetbaarheid van zorgverleners, maar ook aan het verduurzamen van de leefomgeving. Om die reden heeft JOYinCARE zich ook aangesloten bij de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en is in maart 2023 het Green Care Concept gelanceerd.

Green Care Concept

Met het Green Care Concept wil JOYinCARE – in samenwerking met de gehele keten – de milieu-impact van tilbanden verbeteren. Daarbij wordt er gekeken naar de volledige levenscyclus van tilbanden; van ontwerp en productie tot inzameling en recycling. Alle tilbanden van JOYinCARE worden geproduceerd in het naaiatelier in Assen, dat onlangs is voorzien van zonnepanelen en airco’s. Dankzij de productie in Nederland is het mogelijk om tilbanden te laten repareren en daarmee de levensduur te verlengen. Zo wordt voorkomen dat producten vroegtijdig vervangen moeten worden.

Naast het verbeteren van de milieu-impact vervult het naaiatelier ook een belangrijke maatschappelijke rol. Sinds de start zijn er niet alleen reguliere werknemers in dienst, maar ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de benodigde begeleiding wordt hen een veilige en prettige werkomgeving geboden.

Klaar voor circulariteit

Een ander belangrijk aspect in de verduurzaming van tilbanden is materiaalkeuze. Waar mogelijk kiest JOYinCARE voor (gerecyclede) mono-materialen. Door gerecyclede materialen te gebruiken, zoals polyester gemaakt van gerecyclede PET-flessen, kan al een besparing van 66% op de CO2-uitstoot afkomstig van de productie van het materiaal gerealiseerd worden. Het gebruik van mono-materialen is van belang om de producten aan het einde van de levensfase te kunnen verwerken tot grondstof voor nieuwe stoffen.

Binnen het Green Care Concept worden inmiddels verschillende tilbanden aangeboden die klaar zijn voor circulariteit. Om de tilbanden daadwerkelijk circulair te maken, is het van groot belang dat de tilbanden aan het einde van de levensduur weer bij JOYinCARE ingeleverd worden. Alleen dan kunnen ze verwerkt worden tot nieuwe stof. Maar ook tilbanden die (nog niet) circulair zijn mogen bij JOYinCARE ingeleverd worden, net zoals tilbanden van andere merken. JOYinCARE kiest voor elke tilband de juiste manier van recycling.

Meer weten? Kijk op: https://joyincare.com/nl/producten/green-care