Firevaned Nieuws

Overheveling hulpmiddelen naar WLZ

Inloggen
E-mailadres:

Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten?

Overheveling hulpmiddelen naar WLZ

09-12-19

Hulpmiddelen voor klanten in een Wlz-instelling worden nu vanuit verschillende regelingen geleverd. Bovendien verschillen de regels voor cliënten met behandeling en cliënten zonder behandeling in de instelling. Per 1 januari 2020 worden een aantal zaken vereenvoudigd.

Op 1 januari 2020 worden nieuw aan te vragen mobiliteitshulpmiddelen (rolstoelen e.d.) en roerende woonvoorzieningen (tilliften e.d.) voor bewoners van Wlz-instellingen met of zonder behandeling (voor wie de ZZP-bekostiging geldt c.q. voor cliënten die niet zelf de woonlasten betalen) niet meer vergoed vanuit de Wmo. De mobiliteitshulpmiddelen worden na 1 januari betaald via het zorgkantoor, de roerende voorzieningen vanuit het budget van de zorgorganisatie.

De uitstaande mobiliteitshulpmiddelen blijven na 1 januari 2020 onder verantwoording van de gemeenten voor onderhoud en reparatie en zullen uit gefaseerd worden tot het hulpmiddel vervangen moet worden. Het uitgangspunt is dat cliënten zo weinig mogelijk van deze verandering merken. Bewoners van Wlz-instellingen die na 2020 een nieuw hulpmiddel nodig hebben, krijgen deze meteen vanuit de Wlz.

Bekijk hier het overzicht van veranderingen.