Scootmobiel 4-wiel

Een scootmobiel met vier wielen gebruikt u wanneer u zelfstandig middellange tot lange afstanden wilt afleggen over allerlei soorten ondergrond: van rijden door stad of dorp tot ritjes door de natuur. Om een vierwielscootmobiel goed te bedienen, moet u zelfstandig in een (comfortabele) stoel rechtop kunnen zitten, dient u over enige kracht in uw armen te beschikken voor de bediening en het sturen en kunt u nog korte afstanden zelfstandig lopen

Een scootmobiel met vier wielen heeft een maximale snelheid van 15-22km/u en rijdt afstanden van 40-70 km. Vierwielscootmobielen zijn bijzonder stabiel (ook bij hogere snelheden), maar hebben een relatief grote draaicirkel, waardoor ze minder geschikt zijn voor gebruik in kleine binnenruimten. Naast de modellen met één stoel zijn ook tweepersoons scootmobielen op de markt, waarop u samen (naast of achter elkaar) kunt rijden.

Vierwielscootmobielen zijn in regel uitgerust met lead-acid gelaccu’s. Deze accu’s vergen een goed onderhoud: houd er rekening mee dat er bij de stalling van de scootmobielen een oplaadpunt beschikbaar is. De accu’s zijn in belangrijke mate bepalend voor de rijprestaties en actieradius van een scootmobiel. Zorg ervoor dat deze altijd op spanning blijven door de scootmobiel na gebruik aan de oplader te plaatsen.

Er zijn grote verschillen in uitvoering tussen de verschillende modellen: het comfort van de vering en de stoel kan sterk bepalend zijn voor de aanschaf van een passend model. Om tot een goed passende oplossing tot komen is het van belang dat u de verschillen tussen de modellen zelf ervaart. Maak dus altijd een proefrit op meerdere modellen, bij voorkeur onder de begeleiding van een mobiliteitsadviseur. Er zijn ook scootmobielen beschikbaar specifiek voor rolstoelgebruikers.